Bukan Berita Online Biasa

Tag archive

FILEM

Filem JIBAM Kurang Sambutan?

in Artis/Utama & Sensasi

KUALA LUMPUR – Legenda dunia kartunis tanah air, Ujang pernah mengharapkan filem JIBAM yang bakal ditayangkan di pawagam mendapat sambutan hebat seperti filem Tombiruo. Ujang atau nama sebenarnya Ibrahim Anon berharap filem yang diadaptasi daripada novel beliau yang pernah popular sekitar tahun 80an dan 90an itu mampu mencatat kutipan memberangsangkan. Malangnya, filem berkenaan meskipun mendapat…

Teruskan Membaca

Filem Pertama, Pinjamkan Hatiku Beri Ayda Cabaran

in Artis/Utama & Sensasi

LAKONAN dalam drama dan filem merupakan dua perkara yang berbeza. Namun dalam setiap babak lakonan, para pelakon perlu memberikan yang terbaik menerusi aksi mereka. Bagi penyanyi dan pelakon yang sering dilihat membintangi drama tempatan, Ayda Jebat turut mengakui bahawa dia berasa agak gementar untuk penampilan filem pertamanya itu. Ayda atau nama sebenarnya, Nur Suhada Jebat,…

Teruskan Membaca

5 Hari Ditayangkan, ALF2 Cecah Kutipan RM5 Juta

in Artis/Utama & Sensasi

BAHARU sahaja ditayangkan sejak lima hari lalu, nampaknya filem Abang Long Fadil 2 (ALF2) kini sudah pun mencatat jumlah kutipan memberansangkan apabila setakat ini telah berjaya mengutip sebanyak RM5 juta. Sementara itu, menurut laporan Astro Gempak, kutipan itu juga berjaya mengatasi kutipan filem sebelum ini iaitu Abang Long Fadil jika dibandingkan mengikut hari tayangannya. Abang Long…

Teruskan Membaca

Filem Abang Long Fadil 2 ‘Dirompak’ Lagi

in Artis/Utama & Sensasi

SEKALI lagi pihak produksi filem Abang Long Fadil 2 (ALF2) telah membuat laporan polis kerana terdapat individu yang tidak bertanggungjawab telah memuat naik sedutan filem tersebut di media sosial. Sebelum ini, penerbit ALF2, Datuk Yusof Haslam membuat laporan yang pertama ketika terdapat kebocoran selama 30 minit durasi filem yang telah dimuat naik. Walaupun cuma selama 30…

Teruskan Membaca

Hasan Malek Bakal Bintangi Filem Komedi

in Artis/Utama & Sensasi

AHLI Parlimen Kuala Pilah, Datuk Seri Hasan Malek akan membintangi filem This Is Pilah yang bakal memulakan penggambaran bulan depan. Filem komedi romantik berlatar belakang Adat Perpatih itu terbitan Madness Film Sdn. Bhd. (Madness Film). Pengasas Madness Film, Shafirul Nizam Haron berkata, filem itu arahan Rosdi Md Dali akan ditayangkan pada awal tahun depan. “Filem…

Teruskan Membaca

Inilah Gadis Sebenar Di Sebalik Watak Emily Rose

in Utama & Sensasi

INILAH wajah gadis berusia 23 tahun, Anneliese Michel dari Jerman yang dirasuk oleh syaitan pada era tahun 70-an dan kejadian yang menimpanya itu menjadi cetusan kepada pembikinan filem The Exorcism of Emily Rose, pada 2005. Anneliese dilahirkan pada 1952 dan kisah hidupnya itu dikatakan lebih teruk daripada apa yang ditayangkan dalam filem terbabit. Dia dikatakan…

Teruskan Membaca

Animasi Bilal: Arab Saudi Tayang Filem Pertama

in Artis/Utama & Sensasi

SEJARAH kemuliaan Bilal Bin Rabah sebagai sahabat kesayangan Rasulullah SAW mengubah realiti filem di Arab Saudi. Setelah lapan dekad, Pemerintah Saudi, Raja Salman Bin Abdul Aziz merubah sejarah apabila mengizinkan filem animasi mengenai muazzin terkenal itu ditayangkan di negara Dua Kota Suci itu. Menurut Pengurus Jabatan Media Arab Saudi, Nada Al Twajiri, skrin gergasi akan…

Teruskan Membaca

Tom Cruise Cedera Shooting Mission Impossible 6

in Artis/Utama & Sensasi

PELAKON Tom Cruise dilapor mengalami kecederaan selepas gagal melaksanakan aksi lagak ngeri lompat bumbung bangunan ketika dalam penggambaran filem terbaharu Misson Impossible 6 di London, semalam. Ketika kejadian itu berlaku, Tom dilihat sedang melompat di antara dua buah bangunan dengan alat bantuan namun terjunannya tidak sampai ke bumbung bangunan kedua sehingga menyebabkannya terus merempuh bangunan…

Teruskan Membaca

Lima Filem Popular Tema Kemerdekaan

in Artis/Utama & Sensasi

SARJAN HASSAN Sarjan Hassan, filem peperangan menentang pendudukan Jepun di Tanah Melayu pada 1941-1945. Produksi filem ini dimulakan pada 1957 dan ditayangkan di pawagam pada 28 Ogos 1958 sempena sambutan setahun Tanah Melayu Merdeka. Filem lakonan Tan Sri P. Ramlee dan Tan Sri Jins Shamsudin serta Saadiah ini dianggap ikon sinema pada tiap kali kedatangan…

Teruskan Membaca

Bintang Fault In Our Stars Promosi Filem Baru

in Artis/Utama & Sensasi

PELAKON yang popular menerusi filem The Fault In Our Stars, Ansel Elgort kini berada di Malaysia demi meluangkan masa bertemu peminat sempena promosi filem terbaharu lakonannya, Baby Driver. Majlis karpet merah filem tersebut akan diadakan di GSC Pavilion, esok. Sebelum menyertai aktiviti glamor karpet merah yang dijadualkan esok, Ansel sempat melawat lokasi tarikan pelancong di…

Teruskan Membaca

Gal Gadot Punca Lubnan Haram Tayang Wonder Woman

in Artis/Utama & Sensasi

LUBNAN secara rasminya mengharamkan penyiaran filem blockbuster Hollywood Wonder Woman kerana pelakon utamanya Gal Gadot pernah berkhidmat sebagai tentera rejim Zionis. Sebahagian besar penduduk Lubnan memuji langkah tersebut kerana ia menunjukkan pendirian negara itu dalam kempen memulau dan memencilkan Israel. Susulan arahan pengharaman itu, kesemua poster promosi filem Wonder Woman di Beirut terpaksa diturunkan serta-merta.…

Teruskan Membaca

Olivia Newton John & Fenomena Grease

in Artis/Utama & Sensasi

TAHUN 1978 filem Grease menjadi fenomena. Lagu runut filem ini dimainkan di mana-mana. Malah, radio RTM yang sukar menyiarkan lagu Barat pada era itu, turut dilanda kegilaan pada lagu Grease. Jadi, pagi petang, malah siang malam, lagu Grease sentiasa berputar. Secara sejarah, filem Grease sangat berjaya. Malah hingga kini jualan sountrack filem ini kekal sebagai…

Teruskan Membaca

Madonna Tak Puas Hati Kisah Hidupnya Jadi Filem

in Artis/Utama & Sensasi

PENYANYI Madonna Louise Ciccone memberitahu bahawa dirinya berasa tidak berpuas hati dengan projek filem biopik mengenai kisah hidupnya, Blonde Ambition. Menerusi akaun Instagram miliknya, Madonna menjelaskan bahawa hanya dia sahaja yang layak dan berhak bercerita tentang kisah hidupnya, bukan pihak lain. “Tiada siapa tahu apa yang saya tahu dan lihat. Hanya saya berhak bercakap tentang…

Teruskan Membaca

Viral Video Dian Sastro Tepis Tangan Peminat

in Artis/Utama & Sensasi

ARTIS Indonesia dan sikap diva mereka memang tidak dapat dipisahkan. Ini mungkin kerana disebabkan mempunyai jutaan peminat di negara kelahiran mereka sendiri, membuatkan sesetengah daripadanya mula ‘lupa diri’. Bukan tak biasa dengar kisah sikap diva mereka seperti enggan melayani peminat serta sikap kurang mesra dengan pihak media. Terbaharu, aktres tersohor Dian Sastrowardoyo pula terpalit dengan…

Teruskan Membaca

Gadis Sabah Persis Selena Gomez Dilamar Jadi Heroin

in Artis/Utama & Sensasi

SEORANG gadis kelahiran Sabah yang memiliki raut wajah saling tak tumpah seperti bintang antarabangsa terkenal Selena Gomez baru-baru ini telah mendapat tawaran berlakon dalam sebuah produksi terkenal tanah air. Tuah ayam nampak di kaki, tuah Phanthegerow Louiselle Leo Estrop pula terletak pada rupa paras jelitanya yang sangat mirip macam Selena! Phanegerow atau lebih senang dipanggil…

Teruskan Membaca

Filem Terbaru Shia LaBeouf Hanya Terjual Satu Tiket

in Artis/Utama & Sensasi

FILEM terbaharu dibintangi aktor Shia LaBeouf, berjudul ‘Man Down’ mendapat sambutan yang mengejutkan apabila hanya berjaya jual satu tiket sepanjang tempoh seminggu tayangan di Britain. Menurut laporan portal Variety, filem bertemakan peperangan itu hanya memungut AS$11.51 (RM51) sepanjang tempoh tayangan perdananya, sekali gus mencipta rekod terburuk di dalam sejarah industri perfileman.  “Tayangan perdana ‘Man Down’ memang…

Teruskan Membaca

Filem Terlampau Menjijikkan, Pawagam Bagi Beg Muntah

in Artis/Utama & Sensasi

BEBERAPA pawagam di Los Angeles (LA), Amerika Syarikat mengambil inisiatif menyediakan beg plastik untuk penonton filem seram Perancis, Raw yang telah mula ditayangkan bermula 10 Mac lalu. Ini kerana Raw diklasifikasikan sebagai filem sangat menjijikkan sehingga boleh membuat penonton berasa loya ketika sedang menyaksikan filem tersebut. Malah turut dilaporkan, seorang penonton pengsan di dalam pawagam…

Teruskan Membaca

Aktivis Didenda Tayang Filem Belum Lulus LPF

in Jenayah/Utama & Sensasi

KUALA LUMPUR – Seorang aktivis didenda RM10,000 atau penjara setahun oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini kerana menayangkan filem yang belum diluluskan Lembaga Penapisan Filem (LPF). Majistret Mohd Rehan Mohd Aris menjatuhkan hukuman itu selepas Lena Rasathi Hendry, 32, didapati bersalah pada 21 Februari lepas kerana menayangkan filem mengenai perang saudara di Sri lanka,…

Teruskan Membaca

Tanpa Potong: Beauty And The Beast Ditayang 30 Mac

in Artis/Utama & Sensasi

PENANTIAN peminat filem di Malaysia akhirnya terjawab apabila filem Beauty and the Beast sah bakal ditayangkan di negara ini bermula 30 Mac, tanpa sebarang pemotongan babak. Ini sekali gus menamatkan segala kontroversi tayangan filem ini yang sebelum ini tercetus gara-gara terdapat babak gay. Disney dalam satu kenyataan yang dikeluarkannya memaklumkan, filem itu telah diluluskan dengan pengkelasan PG13.…

Teruskan Membaca

Netizen Anggap Filem Minah Motor Sebagai Sampah

in Artis/Utama & Sensasi

BELUM pun lagi ditayangkan di mana-mana pawagam, filem baharu arahan pengarah terkenal; Ahmad Idham Ahmad Nadzzri mengundang kritikan pedas daripada netizen tempatan. Seorang pengguna laman mikro Twitter; dengan rujukan nama Faisal Anwar @lati0s_ ada berkongsi sekeping gambar poster filem Minah Motor arahan Ahmad Idham. Menerusi status yang dikongsi itu, Faisal seolah-olah bengang dengan hasil karya…

Teruskan Membaca

Faz Tengok Beauty & The Beast Kat Luar Negara

in Artis/Utama & Sensasi

SUSULAN kontroversi penayangan filem Beauty and the Beast di Malaysia, pelakon Nur Fazura mengambil keputusan untuk menonton filem tersebut di luar negara. Filem tersebut sepatutnya ditayangkan bermula hari ini (16 Mac) namun telah ditarik balik untuk dibuat ‘pemeriksaan dalaman’ oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF) berikuan satu babak homoseksual dalam filem keluaran Disney itu. Menurut Fazura…

Teruskan Membaca

Rusia Rancang ‘Haramkan’ Filem Beauty And The Beast

in Artis/Gaya Hidup/Utama & Sensasi

FILEM Beauty and the Beast keluaran Disney yang sepatutnya ditayangkan di Rusia bermula 16 Mac ini terpaksa ditunda. Huffingtonpost melaporkan Menteri Kebudayaan Rusia, Vladimir Medinsky akan mengambil tindakan terhadap filem berkenaan sekiranya mengandungi propaganda gay atau homoseksual. “Kami akan mempertimbangkan filem ini selepas mendapat salinan filem dan kertas kerja yang berkaitan,” katanya yang mengugut untuk…

Teruskan Membaca

Terima Tawaran ‘Munafik 2’, Selepas Lama Tidak Berlakon

in Artis/Utama & Sensasi

AMPANG – Penyanyi Mawi memberitahu dia menerima tawaran untuk berlakon dalam filem Munafik 2 selepas tujuh tahun tidak terlibat dalam bidang lakonan. Mawi, 36, berkata, dia menerima tawaran berkenaan atas dasar persahabatan yang dibina dengan pengarah filem tersebut iaitu Syamsul Yusof sejak bekerjasama menerusi lagu Kalah Dalam Menang. “Saya dipelawa untuk terlibat dalam filem ini…

Teruskan Membaca

Siapa Ganti Nabila Huda Dalam Munafik 2?

in Artis/Utama & Sensasi

PELAKON berbakat besar Nabila Huda mengesahkan dia tidak berlakon dalam filem sequel Munafik iaitu Munafik 2. Menurut Nabila, dia terpaksa menolak secara baik tawaran pengarahnya, Syamsul Yusof berikutan dia sudah terikat dengan komitmen drama bersiri 100 episod. Memetik kenyatannya dalam Harian Metro, Nabila berkata, “Memang Syamsul ada tawarkan kepada saya, tapi saya tak boleh nak…

Teruskan Membaca

Filem J Revolusi Inspirasi Watak Jins Shamsuddin

in Artis/Utama & Sensasi

WATAK Jefri Zain lakonan Allahyarham Tan Sri Jins Shamsuddin yang memegang peranan sebagai ejen perisik pernah menjadi kegilaan anak muda di negara kita sekitar tahun 1960-an. Ketika itu dunia hiburan di seluruh dunia dilanda ‘deman’ dengan siri filem ala pengintip imaginasi British terkenal, James Bond. Selepas lebih 50 tahun usia watak itu, ia kini dikembalikan…

Teruskan Membaca

Memalukan… Bila Penyampai Oscar Silap Umum Pemenang

in Artis/Utama & Sensasi

ANUGERAH berprestij Hollywood, Anugerah Akademi (Oscar) ke-89 yang berlangsung di Dolby Theatre, Los Angeles, dicemari insiden ‘memalukan’ apabila dua penyampai anugerah, iaitu pelakon veteran Faye Dunaway dan Warren Beatty tersilap mengumumkan nama pemenang bagi kategori Filem Terbaik. Faye dan Warren pada mulanya mengumumkan pemenang ialah filem La La Land arahan Damien Chazelle. Namun kesilapan hanya…

Teruskan Membaca

Timun Ditemui Selepas Tayangan Filem Erotik

in Artis/Utama & Sensasi

KALAU  bertih jagung atau gelas plastik ditemui di dalam panggung wayang, memang perkara biasa tetapi jika timun dijumpai di situ, memang pelik apatah lagi selepas tayangan cerita yang mengandungi elemen erotik, Fifty Shades Darker. Seorang pengguna media sosial telah memuatnaik gambar timur berkenaan dan mendakwa ia ditemui selepas tayangan cerita berkenaan di panggung wayang Hayden…

Teruskan Membaca

Filem Pertama Radhi Khalid Terkandas Tiada Dana

in Artis/Utama & Sensasi

KUALA LUMPUR – Pelakon Radhi Khalid memberitahu filem terbitan pertama syarikatnya, Radhikal Films berjudul Raju Raja tergendala selama lima tahun kerana kekurangan dana. Radhi atau Muhammad Radhieddeen Abd Khalid, 53, bagaimanapun berkata, dia masih belum berputus asa untuk melihat karya sulungnya itu disiapkan sekali gus ditayangkan untuk tontonan umum. “Persiapan skrip dan pra-produksi sudah pun…

Teruskan Membaca

Afdlin Shauki Intai Pasaran Luar Menerusi ‘Sandakan Tears’

in Artis/Terkini

PETALING JAYA – Pengarah filem Afdlin Shauki memberitahu projek terbaharunya iaitu sebuah filem epik berjudul Sandakan Tears dilihat sebagai peluangnya untuk menembusi pasaran antarabangsa. Afdlin atau Afdlin Shauki Aksan, 44, berkata, walaupun tanggungjawab sebagai pengarah nashkah itu berat namun itu adalah satu ujian dalam memastikan hasilnya mampu membanggakan bukan sahaja namanya tetapi insustri perfileman tempatan.…

Teruskan Membaca

Mamat Khalid Ambil 18 Tahun Buat Kajian Filem Pasir Salak

in Artis/Utama & Sensasi

PETALING JAYA – Pengarah filem Mamat Khalid optimis dalam merealisasikan projek terbaharunya iaitu sebuah filem epik yang mengangkat sejarah kebangkitan orang Melayu menentang penjajah British di Pasir Salak, Perak selepas 18 tahun membuat kajian. Mamat, 53, berkata, tempoh lama diambil untuk membuat kajian itu kerana ingin memastikan fakta ditampilkan tepat selain ingin mengangkat kisah tidak…

Teruskan Membaca

Pablo Amirul Dakwa Gambar Bogel Dirinya Disunting

in Artis/Utama & Sensasi

RENCAH dalam kehidupan individu yang bergelar artis apabila tidak ‘lari’ daripada kontroversi sehingga boleh menjatuhkan reputasi mereka. Bagi pelakon yang semakin meningkat naik, Pablo Amirul juga tidak terkecuali daripada kontroversi apabila beberapa foto bogel seorang lelaki mirip wajahnya tersebar di media sosial. Pelakon yang terkenal menerusi watak Jimbo dalam filem Polis Evo ini tidak mudah melatah…

Teruskan Membaca

‘Ultimatum Zombi’ Filem Komedi Seram Terakhir Mamat

in Artis/Utama & Sensasi

MUKTAMAD… Pengarah filem, Mamat Khalid akan menghasilkan filem komedi seram buat kali terakhir berjudul Ultimatum Zombi sebagai memenuhi permintaan peminat. Mamat atau Mohamad Mohamad Khalid, 53, berkata, dia sebenarnya sudah tidak mahu menghasilkan karya genre itu namun penyebaran WhatsApp kononnya dia sedang cari pelakon tambahan sebagai zombi mengubah keputusannya. “Saya terkejut apabila ramai bertanya saya…

Teruskan Membaca

5 Pelakon Arwah, Saiful Harap ‘Shhh… Dia Datang’ Ditayang

in Artis/Utama & Sensasi

PUTRAJAYA – Pelakon dan pelawak Saiful Apek meluahkan harapan untuk melihat filem pertama arahannya Shhh… Dia Datang dapat ditayangkan setelah lapan tahun tertangguh. Saiful atau nama sebenarnya Mohd. Saiful Azam Mohamed Yusoff, 47, berkata, biarpun pelbagai masalah dalaman timbul selama proses menyiapkan filem tersebut, dia tetap berharap agar segalanya menemui jalan penyelesaian. “Filem ini memulakan…

Teruskan Membaca

30 Filem Tempatan Akan Sertai 17 Festival Filem Antarabangsa

in Terkini

KUALA LUMPUR – Sebanyak 30 buah filem tempatan dihantar untuk menyertai 17 festival filem antarabangsa setakat ini, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari. Beliau berkata antara filem itu ialah ‘Jagat’, ‘Munafik’, ‘Ola Bola’ dan ‘Polis Evo’. “Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) juga bercadang untuk menghantar filem ‘Redha’ menyertai festival filem antarabangsa…

Teruskan Membaca

Kurang Elemen ‘Box Office’, Gagal Tembusi Antarabangsa

in Artis/Utama & Sensasi

KUALA LUMPUR – Kurangnya elemen ‘pecah panggung’ dikatakan punca kepada kebanyakan filem tempatan gagal memasuki pasaran antarabangsa, kata Naib Presiden Persatuan Sutradara Filem Malaysia (FDAM) Syed Zulkifli Syed Masir. Biarpun banyak filem ditayangkan berjaya mencatat kutipan jualan tiket memberangsangkan, namun ia masih gagal menarik minat penonton luar terutama dari rantau ASEAN, katanya. Beliau berkata ia…

Teruskan Membaca

Baru 5 Hari Tayang, Rock Bro Berjaya Kutip RM1.5 Juta

in Artis/Utama & Sensasi

DI sebalik kelembapan jualan tiket filem tempatan, filem terbaharu karya pengarah Mamat Khalid berjaya mengutip sebanyak RM1.5 juta dalam tempoh masa lima hari sahaja! Menurut Mamat, kejayaan itu merupakan satu pencapaian berganda buat seluruh krew produksi yang terlibat dalam pembikinan filem tersebut. Rock Bro merupakan prequel kepada dua filem terdahulu iaitu Rock (2005) dan Rock…

Teruskan Membaca

Akhirnya… Hanyut Mula Ditayangkan 24 November

in Artis/Utama & Sensasi

AKHIRNYA, filem Hanyut bakal menemui penonton tanah air bermula 24 November ini selepas sekian lama ‘diperam’. Mengikut perancangan, Hanyut sepatutnya ditayangkan kepada umum pada 2012 namun disebabkan beberapa masalah dalaman, tayangannya terpaksa ditangguhkan. Walaupun penonton Malaysia masih belum berkesempatan menonton Hanyut, filem arahan sutradara Uwei Haji Saari ini sebenarnya sudah pun menjelajah ke festival-festival filem antarabangsa.…

Teruskan Membaca

3 Pemain Badminton Negara Berlakon Filem

in Sukan/Utama & Sensasi

USAH terkejut pemain beregu campuran badminton negara, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying dan pemain beregu lelaki, Goh V Shem kini turut bergelar pelakon. Mereka bertiga diambil berlakon dalam sebuah filem tempatan berbahasa Cina yang bertajuk ‘Goodbye Mr Loser‘ serta akan ditayangkan pada Tahun Baharu Cina tahun depan. Susulan kejayaan mereka meraih pingat perak pada Sukan…

Teruskan Membaca

Zahiril Adzim Masih Dibayangi Watak Daim

in Artis/Utama & Sensasi

PELAKON Zahiril Adzim mengakui sukar untuk lari daripada wataknya sebagai Daim menerusi filem Juvana memandangkan karakter itu seperti sudah melekat di hati peminat. Zahiril, 32, berkata, peranan diterimanya selepas Juvana juga gagal menandingi kekuatan pada watak Daim yang dibawanya. “Hendak ‘cuci’ daripada watak Daim itu memang sukar memandangkan sudah lima tahun Juvana diterbitkan daripada drama…

Teruskan Membaca

Filem Pekak Tidak Dilulus Tayang Di Brunei

in Artis/Utama & Sensasi

SETELAH kejayaan merangkul dua anugerah di Rusia, filem Pekak terbitan Grand Brilliance Sdn. Bhd. dan Lightbulb Picture menerima berita duka pula apabila tayangannya di Brunei Darussalam tidak diluluskan. Menurut surat yang dikeluarkan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Brunei pada 23 Ogos lalu, filem gandingan pelakon hebat Zahiril Adzim dan Sharifah Amani itu tidak diluluskan kerana disifatkan…

Teruskan Membaca

1 2 3 5
Go to Top